Koniec z długimi listami trudno dostępnych składników.Dość rezygnacji z ulubionych, tradycyjnych smaków.Jadłonomia po polsku pokazuje, że kuchnia roślinna może być prosta jak barszcz i równie smaczna co ruskie pierogi.W sześciu rozdziałach podzielonych zgodnie z porami roku znajdziecie mnóstwo roślinnych inspiracji. To nie pomyłka, pór roku mamy w Polsce sześć - jest przecież przedwiośnie oraz trochę zapomniane przedzimie. W końcu czekając na nowalijki, trzeba coś jeść, na przykład barszcz z wędzonymi śliwkami, kanapki z pastą z ciecierzycy i kiszonych ogórków, a na deser gryczaną granolę.Ta książka to nie tylko przepisy, ale też praktyczne porady, które sprawiają, że gotowanie jest zrozumiałe i pyszne. W końcu wiadomo, dlaczego latem do rosołu warto wrzucić bób, jak zrobić rewolucyjny pasztet bez pieczenia i czemu w bigosie tak dobrze smakuje kilka kawałków słodkiej dyni.A przede wszystkim: jak gotować roślinnie po polsku, czyli po naszemu - w zgodzie z naszymi smakami, chęciami, możliwościami.
UWAGI:
Indeks.
DOSTĘPNOŚĆ:
Została wypożyczona Pozycję można wypożyczyć na 30 dni
WYPOŻYCZYŁ:
Nr karty: 000727 od dnia:2024-04-11 Powinna być zwrócona w dniu dzisiejszym.
DZIAŁANIE:
CZY UWZGLĘDNIĆ PRZY WYDRUKU?
Jedno smaczne danie : 400 przepisów z całego świata Tyt. oryg.: "One dish meals, the easy way ".
POZ/ODP:
[tłumaczenie z angielskiego i francuskiego Piotr Art et al.].
On - słynny restaurator z tajemniczą przeszłością. Ona - młoda blogerka, kulinarna.
Na Capri są trzy rzeczy, których nie wolno przegapić: migdałowe ciasteczka z cytryną, limonkowe perfumy i kolacja u Fabrizia Greco... Mel Ricci, młoda blogerka kulinarna, ma zostać ghostwriterką autobiografii legendarnego restauratora. Fabrizio Greco, mistrz wyrafinowanych zmysłowych dań, prowadzi najmodniejszą restaurację na Capri. Już po pierwszym spotkaniu Mel zaczyna podejrzewać, że współpraca nie będzie łatwa. Fabrizio nie bez powodu cieszy się opinią skandalisty, a jego przeszłość skrywa niejeden sekret... Smak tej opowieści zaostrzą zmysłowe przepisy Fabrizia...
DOSTĘPNOŚĆ:
Dostępny jest 1 egzemplarz. Pozycję można wypożyczyć na 30 dni
CZY UWZGLĘDNIĆ PRZY WYDRUKU?
Leczenie przez jedzenie Tytuł oryginału: "Your body in balance : the new science of food, hormones, and health,".
AUTOR:
Barnard, Neal D.
POZ/ODP:
Neal D. Barnard ; tłumaczenie: Grażyna Daniel-Schuwald.
ADRES WYD.:
Kraków : Wydawnictwo Znak - Społeczny Instytut Wydawniczy Znak, 2021.
Naszym życiem rządzą. hormony! Niemal każdy na pewnym etapie życia doświadczył przykrych skutków zaburzeń gospodarki hormonalnej, choć nie wszyscy zdajemy sobie z tego sprawę. Często żywimy przekonanie, że jesteśmy skazani na uciążliwe dolegliwości i choroby, nie wiedząc, że przyczyna tkwi w hormonach. Leczenie przez jedzenie to pierwszy tak kompleksowy poradnik na temat zaburzeń hormonalnych skierowany zarówno do kobiet, jak i mężczyzn.Dzięki tej książce uzyskasz konkretne i jasne porady jednego z czołowych amerykańskich lekarzy. Dowiesz się między innymi:Jak jedzenie może wpłynąć na redukcję skurczów menstruacyjnych.Dlaczego w leczeniu bezpłodności koniecznie musisz unikać mleka.W jaki sposób za pomocą diety pozbyć się zaburzeń erekcji.Czy dieta makrobiotyczna może pomóc w leczeniu raka prostaty.Jak wesprzeć walkę z wahaniami nastroju za pomocą odpowiednio dobranego menu.Neal D. Barnard jest uznanym na całym świecie lekarzem specjalizującym się w dziedzinie żywienia, badającym wpływ diety na zdrowie człowieka. W tej książce udowadnia, że hormony znajdujące się w tym, co jemy, mogą mieć ogromny wpływ na nasze zdrowie. Opierając się na wynikach przełomowych badań, pokazuje, że małe zmiany w jadłospisie mogą pomóc w rozwiązaniu problemów, z którymi zmagasz się od lat.
UWAGI:
Na okładce: Uznany lekarz pokazuje, jak dieta może pomóc w walce nawet z najcięższymi chorobami.
DOSTĘPNOŚĆ:
Dostępny jest 1 egzemplarz. Pozycję można wypożyczyć na 30 dni
Poruszający obraz świata, w którym żywność szmugluje się w trumnach, zarżniętą świnię przebiera się za staruszkę, by uniknąć niemieckiej kontroli, a hitlerowska propaganda tłumaczy wychudzenie Polek dbaniem o figurę.
W Polsce w czasie okupacji głód był powszechny, lecz budził w Polakach niesamowite pokłady kreatywności. Pustym brzuchom próbowano zaradzić gotując praktycznie z wszystkiego i przełamując wszelkie żywieniowe opory. Generał Bór-Komorowski zjadł kota w śmietanie i nawet o tym nie wiedział.
Aleksandra Zaprutko-Janicka otwiera przed czytelnikiem domowe kuchnie, zaplecza restauracji, zatęchłe spiżarnie, podgląda uliczne targowiska i kryjówki szmuglerów z czasów II wojny światowej. To opowieść o czasach, w których za nielegalne świniobicie można było trafić do Auschwitz, warzywa hodowano w podwórkach kamienic, żołędzie wykorzystywano na kilkanaście sposobów, a zużytymi fusami handlowano na czarnym rynku.
To także niezwykła książka kucharska: pełna oryginalnych przepisów i praktycznych porad. Możesz sprawdzić, jak dziś smakują okupacyjne rarytasy! I odkryć wiele zapomnianych potraw.
Okupacja od kuchni to nie tylko historia walki z głodem - to przede wszystkim historia polskiej zaradności i hartu ducha!
UWAGI:
Bibliogr. s. 291-298. Indeksy.
DOSTĘPNOŚĆ:
Dostępny jest 1 egzemplarz. Pozycję można wypożyczyć na 30 dni